Elektrische boilers zijn populair voor huizen die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten en geen toegang hebben tot het gasnet. Met de stijging van de gas- olieprijzen, worden elektrische boilers een veel realistischere optie voor velen. Ze kunnen ook eenvoudig in bestaande verwarmingssystemen worden geïntegreerd.
Een elektrische boiler is wellicht een geschikte optie voor jou als:
- Je zoekt een alternatief voor een stookolieketel
- Je milieubewust bent en graag jouw CO2-uitstoot wilt verminderen
- Jouw woning niet geschikt is voor een warmtepomp. Een reden kan zijn dat je beperkte buitenruimte hebt
Hoe werkt een elektrische boiler?
Elektrische boilers werken op dezelfde manier als gasketels. Koud water is afkomstig van de waterleiding. Elektriciteit wordt gebruikt om elektrische stroom door het verwarmingselement in de elektrische boiler te leiden om het water te verwarmen. Wanneer het koude water over het verwarmingselement stroomt, wordt warmte overgedragen.
Wat resulteert in warm water dat door het huis kan worden getransporteerd. Of kan worden opgeslagen voor later gebruik. De manier waarop een elektrische boiler werkt en water opslaat, kan echter variëren. Afhankelijk van het type elektrische boiler dat jij geschikt vindt.
Welke soorten elektrische boilers zijn er?
Net als bij gasketels, zijn er verschillende soorten elektrische boilers om uit te kiezen. Er zijn drie veelvoorkomende typen, waaronder elektrische combiketels, alleen-warmteketels en systeemketels.
Elektrische combiketels
Het lijkt qua uiterlijk op een combiketel op gas. Het is een enkele eenheid die zowel voor warmwaterkranen als voor jouw centrale verwarming zorgt. Een elektrische combiketel verwarmt water op aanvraag. Wat meer stroom verbruikt dan de andere twee opties. Een van de geweldige dingen van een elektrische combiketel is dat ze geen boilers voor warm water nodig hebben. Waardoor ze een solide keuze zijn voor huizen met minder beschikbare ruimte.
Elektrische verwarmingsketels
Dit type elektrische boiler, ook wel doorstroomketels genoemd, is het meest geschikt voor grotere panden. Met een dito grotere vraag naar warm water. In tegenstelling tot elektrische combiketels, verwarmen ze water en slaan het op in een warmwatertank voor gebruik wanneer nodig.
Het verwarmde water wordt door het hele huis gedistribueerd met behulp van gemotoriseerde kleppen, pompen en tanks. Naast een warmwatertank hebben elektrische boilers met alleen warmte ook een toevoertank voor koud water nodig. Deze wordt gevuld vanuit de waterleiding. Dat betekent dat het gebruik van een elektrische boiler met alleen warmte meer ruimte in huis in beslag neemt.
Elektrische systeemketels
Een systeemketel bestaat uit verschillende externe componenten, zoals een pomp. Ze nemen daarom niet zoveel ruimte in beslag omdat ze alleen een warmwatertank nodig hebben. Je zult merken dat systeemboilers kunnen variëren. Waarbij sommige geen warmwatercilinder nodig hebben. Omdat deze is geïntegreerd in de boiler die is ontworpen om goed in een droogkast te passen.
Elektrische boilers leveren veel efficiënter verwarming en warm water dan gasketels. Ze gebruiken elke verbranding. Dat betekent dat er geen verlies is door rookgassen.