Poetsen is bij veel mensen niet meteen de meest favoriete bezigheid. En al helemaal niet wanneer je een badkamer vol kalkresten hebt. Dit kan komen door te veel kalk in het water, hard water wordt dit genoemd. Hierdoor zal het water ook een stuk minder aangenaam proeven en kunnen huishoudtoestellen sneller stuk gaan. Een waterontharder is hiervoor de oplossing. 

Kalk versus hars 

Hoe werkt een waterontharder nu juist? Waterontharders hebben een kolom waarin harsbolletjes zitten. Hars is de vijand van kalk en zal ervoor zorgen dat kalk aan de kolom blijft kleven. Hierdoor krijg je dus minder tot geen kalk in het water en wordt dit een stuk zachter. Na verloop van tijd zitten de harsbolletjes vol met kalk en zal de waterontharder schoongemaakt moeten worden. Dit proces wordt regenereren genoemd. Dankzij de waterontharder is kalk in het water dus verleden tijd!

Na enkele weken groot verschil

Hard water kan natuurlijk niet meteen zacht worden, dit heeft enkele weken tijd nodig. Vanaf het moment dat je een waterontharder gebruikt zal het water langzaam zachter worden, maar hoe lang dit exact duurt hangt af van de hoeveelheid kalk die er is binnen jouw gemeente. Ook de leeftijd van de waterleidingen speelt hierin een rol. Eerst zal de kalk in de leidingen en in alle apparaten moeten loskomen alvorens de kalk volledig uit het water verdwenen is. 

Tal van voordelen

Waterontharders hebben echt wel tal van voordelen. Niet alleen zullen er minder kalkresten in de badkamer of keuken te vinden zijn, ook voor de huid is dit een stuk aangenamer. Huishoudtoestellen zullen een langere levensduur krijgen en je zal met plezier terug water van de kraan drinken tijdens het avondeten. Wanneer je nog twijfelde om een waterontharder in huis te nemen, zijn deze twijfels nu waarschijnlijk verleden tijd! 

Je kan misschien ook genieten van: