Veel mensen kiezen ervoor om hun slaapkamer of die van de kinderen te voorzien van verduisterende gordijnen. Dit heeft als effect dat het licht van straatlantaarns, voorbijrijdende auto’s en de maan in de nacht niet de slaapkamer kan inschijnen. Maar ook vroeg in de ochtend, wanneer het zomer is, blijft het licht buiten en kunnen vooral de kinderen net weer even iets langer slapen. Wanneer je in de nachtdienst werkt, dan zijn verduisterende gordijnen bijna een must. Je moet dan overdag, wanneer het volledig licht is, toch toe kunnen komen aan je rust. Een donkere slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust.

Verschillende verduisterende stoffen

Bij het kopen van verduisterende gordijnen zijn wel een aantal dingen goed om te weten. Er bestaan namelijk twee verschillende verduisterende stoffen. Deze worden omschreven met de woorden dimout en blackout. Wanneer je een kamer 100% lichtdicht wil maken, dan is de enige optie blackout. Deze gordijnstof is behandeld met een coating die ervoor zorgt dat er geen licht meer door de stof heen kan schijnen. Vind je het niet erg dat er nog wel een klein beetje licht door het gordijn kan? Dan is een dimout stof ook een optie. Deze verduisterende stof is driedubbel compact geweven. Wanneer je kiest voor dimout stof dan moet je jezelf wel bedenken dat hoe lichter de stof van kleur is hoe meer licht er doorheen kan schijnen.

De confectie van op maat gemaakte gordijnen

Wanneer je kiest voor verduisterende gordijnen dan is de maat van je gordijnen heel erg belangrijk. Wanneer deze namelijk niet precies passen dan kan er via de zijkanten alsnog licht je slaapkamer inkomen. Daarom worden de meeste gordijnen op maat gemaakt. Wanneer je ook jouw gordijnen op maat laat maken kun je kiezen uit diverse confectie mogelijkheden. Ook hier geldt voor het weren van licht is de ene techniek meer geschikt dan de andere. Daarom wordt er meestal gekozen voor geplooide gordijnen, deze manier laat nu eenmaal het minste licht door. Een dubbele plooi is daarbij de mooiste. Natuurlijk kun je ook kiezen voor gordijnen met metalen zeilringen voor een industriële look of de moderne en vrij nieuwe waveplooi. Voor het ophangen van gordijnen met zeilringen heb je een roede nodig in plaats van een rails.

Gordijnen met een verduisterende voering

Als je ondanks de ruime keus uit blackout en dim out stoffen niet de juiste kleur of het juiste patroon kunt vinden, dan kun je ook kiezen voor gewone overgordijnstof. Wanneer je deze stof bewerkt met een verduisterende voering heb je oneindig veel mogelijkheden en stel je dus eigenlijk je eigen verduisterende gordijnen samen. Bij verduisterende voering stoffen heb je twee keuzes. Kies jij voor een witte blackout voeringstof of voor een dimout stof zoals Titan. Daarbij dien je dus ook weer rekening te houden met de witte achterkant of de iets doorlatende gekleurde variant.

Wil je meer advies over het laten maken van verduisterende gordijnen voor jouw slaapkamer of die van de kinderen? Kijk dan eens op Echtgordijn.nl of neem vrijblijvend contact op met de klantenservice.

Je kan misschien ook genieten van: