Wanneer je een huis wil renoveren, kan het zijn dat er eerst zaken moeten afgebroken worden. Dit worden ook wel eens sloopwerken genoemd. Er komt heel wat kijken bij dit soort werken, dus het is belangrijk dat je weet waar je aan begint.

Vraag offertes op

Indien je de sloopwerken niet zelf kan uitvoeren, is het interessant om verschillende offertes aan te vragen. Bedrijven met elkaar vergelijken kan ervoor zorgen dat je kan onderhandelen over de prijs. Daarnaast komt het voor dat bij een bepaald bedrijf zaken in de prijs inbegrepen zijn, die bij een ander bedrijf een extra kost hebben.  De goedkoopste offertes zijn bovendien niet altijd de beste offertes. Bekijken en vergelijken is dus de boodschap.

Hou rekening met gevaarlijke stoffen

Afhankelijk van de werken die moeten uitgevoerd worden, kijk je best op voorhand of er gevaarlijke stoffen in verwerkt kunnen zijn. Denk maar aan asbest bij een dak bijvoorbeeld. De juiste kleding en bescherming dragen is dus van essentieel belang. Wanneer je twijfelt bij bepaalde stoffen, kan je beter op veilig spelen en een sloopbedrijf inschakelen.

Welke vergunningen zijn er nodig?

In sommige gevallen zijn de kosten van renovatie zo hoog, dat een woning slopen en terug opbouwen een goedkopere optie is. Voor je aan de slag gaat, kan je best raad vragen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Er zijn namelijk heel wat voorschriften waarmee je rekening moet houden indien je een woning wil afbreken en een nieuwe woning op dezelfde plaats wil bouwen.

Voor je met de werken start, kan je een vergunningscheck doen waaruit blijkt of je een vergunning nodig hebt of een sloopmelding moet indienen. Deze sloopmelding moet minstens vier weken op voorhand gedaan worden via het omgevingsloket.

Je kan misschien ook genieten van: