Tegenwoordig heeft iedereen die een woning of bedrijfspand wil verkopen, verhuren of opleveren, een energielabelplicht. Er zijn maar een paar uitzonderingen waarbij men ontheven is van deze verplichting. Het niet naleven van deze verplichting kan een flinke boete opleveren, zorg dus altijd dat je goed geïnformeerd bent of jij die verplichting hebt. Een energielabel kun je het beste aanvragen bij een deskundige en dat heeft een aantal redenen.

Energielabel aanvragen bij een deskundige

DuraPlus is een onafhankelijk duurzaam adviesbureau. Zij stellen energielabels op voor bestaande bouw en voor nieuwbouw en geven duurzaam renovatie-advies voor woningen en woongebouwen. DuraPlus heeft alle kwalificaties en certificaten in huis om deskundige diensten te leveren en advies te geven. Het is over het algemeen ook verstandig om een deskundige in te schakelen bij het aanvragen van een energielabel voor een gebouw of woning. Kiezen voor een deskundige is beter om de volgende redenen:

Nauwkeurigheid

Een deskundige heeft de juiste ervaring en kennis van de specifieke vereisten en methodologieën die worden gebruikt om energielabels te berekenen. Ze kunnen ervoor zorgen dat alle relevante gegevens correct worden ingevoerd, met inbegrip van informatie over isolatie, verwarmingssystemen, ramen, en andere energie gerelateerde aspecten van het gebouw. Dit resulteert in een nauwkeurig energielabel.

Tijdbesparing

Het proces van het aanvragen van een energielabel kan ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met de vereisten. Een deskundige kan het proces op de juiste manier stroomlijnen en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt, wat behoorlijk wat tijd kan besparen.

 Voorkomen van boetes

Als het energielabel niet correct is of niet aan de wettelijke vereisten voldoet, kan dit leiden tot boetes of juridische problemen. Een deskundige kan helpen om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle regels en voorschriften, waardoor mogelijke problemen worden voorkomen.

Optimalisatie van energie-efficiëntie

Een energie-expert kan ook advies geven over hoe je de energie-efficiëntie van je gebouw kunt verbeteren. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een beter energielabel.

Betrouwbaarheid

Een energielabel dat is verkregen via een deskundige heeft vaak een hogere mate van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, wat nuttig kan zijn bij het verkopen of verhuren van een gebouw.

Legaliseren

Een geldig energielabel moet officieel geregistreerd worden bij het RvO in de EP-online. Niet iedereen kan dit zomaar doen. DuraPlus is gemachtigd om een energielabel te registreren en zijn kunnen en mogen dit doen onder hun eigen certificatiekeurmerk DuraCheck.

Kostenplaatje

Helaas mag in Nederland op dit moment iedereen zich nog energieadviseur noemen, ook hebben ze hier geen opleiding voor of hebben ze niet de juiste certificering. Dit kan nog wel eens vervelende gevolgen hebben, zoals een onjuist advies of te hoge kosten. DuraPlus heeft wel de juiste certificeringen en hanteert een all-in prijs voor het aanvragen van een energielabel. Zodra je akkoord gaat met de genoemde prijs op de offerte hoef je niet bang te zijn voor ‘de kleine lettertjes’. Geen onaangename kosten achteraf dus. De prijzen zijn goed in verhouding met de deskundigheid en de diensten en alleszins redelijk. Neem eens een kijkje op de website voor de transparante indicatieprijzen voor de verschillende typen woningen.

Voordelen deskundig advies

Over het algemeen kan het inhuren van een deskundige voor het verkrijgen van een energielabel helpen om het proces soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat het label nauwkeurig en geldig is volgens de geldende wet- en regelgeving. Ook als je een BENG berekening nodig hebt, een duurzaamheidsscan of een maatwerk rapport op het gebied van duurzaamheid is DuraPlus een erkende en gecertificeerde partner. Zij hebben dus alle kwaliteiten en de juiste certificeringen in huis om te helpen om het pand zo duurzaam mogelijk te maken. Daarnaast weet DuraPlus precies wat er speelt op het gebied van duurzaamheidsubsidies of duurzaamheidsleningen mocht hier behoefte aan zijn.

 

Je kan misschien ook genieten van: