Zakelijke zonnepanelen aanschaffen, daar komt het een en ander bij kijken. Maar laat je niet afschrikken hierdoor. Eigen energie opwekken is aantrekkelijk en wordt steeds gebruikelijker. Zonnepanelen vormen dan ook een investering in de toekomst. Voor jouw bedrijf én voor onze leefomgeving. Hieronder lees je meer over de voordelen van zonnepanelen maar ook met welke zaken je rekening moet houden.

Investering in de toekomst


Door zelf stroom op te wekken zul je de energierekening zien zakken. Maar voor het zover is moet je eerst de portemonnee trekken. Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Op termijn verdien je deze investering echter terug. Daarbij maak je jouw bedrijfspand toekomst klaar. Met zonnepanelen wordt bijvoorbeeld de Energie-Index van je pand lager. Dit resulteert in een beter energielabel. En dat is belangrijk, want elk kantoor groter dan 100 vierkante meter moet vanaf 2023 minimaal het energielabel C hebben.

Regelingen


Voor mkb’s zijn er diverse opties om subsidie te ontvangen voor zakelijke zonnepanelen. Een leverancier van zonnepanelen weet daar veel van en kan je helpen bij het aanvragen van eventuele subsidies. Ook bij je energieleverancier kun je alvast informatie inwinnen. Bijvoorbeeld over salderen. Soms kan het voorkomen dat je meer energie opwekt dan je verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan de zomermaanden. Dan bestaan er mogelijkheden om dit bijvoorbeeld te verrekenen met een periode waarin het energieverbruik wel hoger ligt.

Kosten


De hoogte van de kosten voor zonnepanelen hangt samen met het type zonnepanelen dat je kiest. Hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe meer energie er opgewekt kan worden. Panelen met een hoger vermogen zijn logischerwijs vaak duurder in aanschaf. Een specialist kan je voorlichten over de verschillende systemen voor zonnepanelen en bekijken wat goed bij jouw bedrijfspand aansluit. Hierbij spelen diverse factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan: wat voor type dak ligt er op je bedrijfspand? Hoeveel zon valt er op? Welke aanpassingen moeten gedaan worden in de meterkast?

Verzekering

Als je nadenkt over het laten plaatsen van zakelijke zonnepanelen is slim om ook even contact te zoeken met de verzekeraar van jouw bedrijfspand. Zo kun je checken welk effect het plaatsen van zonnepanelen op je verzekering heeft. Er kunnen bijvoorbeeld speciale voorwaarden zijn voor installatie en onderhoud. Zo is er de SCIOS Scope 12, een inspectie van elektrische installaties en zonnepanelen. Deze Scope is ontwikkeld doordat er steeds meer bedrijfspanden voorzien worden van zonnepanelen. CSC-Inspecties is een SCIOS gecertificeerd bedrijf waarbij je bijvoorbeeld terecht kunt voor deze inspectie. 

Je kan misschien ook genieten van: