De Laurier is voor velen geen onbekende plant. Het wordt meestal gedroogd en vervolgens als kruid gebruikt in soepen en stoofpotten. Door de kruid langer tijd mee te stoven, komt de smaak voldoende tot zijn recht. De kruid is daarom een ware toevoeging aan het eten in vele culturen. Belangrijk is wel, dat het blad na het meestoven uit de pot wordt gehaald of simpelweg opzij wordt geschoven. Het blad kun je namelijk niet eten vanwege de scherpe smaak en het feit dat het droog blad gewoon te hard is voor de vertering.
De smaak van Laurier is daarnaast in terug te vinden in snoepgoed, denk daarbij aan de laurierdrop waarbij de sterke lauriersmaak niet ongekend is. De laurier van Haag-Heg is een mooie haagplant die veel mensen in de tuin hebben staan.
Uiterlijk
De laurierboom heeft een stam die ongeveer 180 cm hoog wordt. Daarbovenop heeft de plant een kroon van 180 cm met een breedte van 80 cm. De bladeren zijn ongeveer 5 cm lang waarvan in de bladoksels een witte bloem bloeit. De boom draagt eivormige vruchten die een zwarte kleur verkrijgen als die rijp zijn geworden.
Herkomst van de laurierboom
Laurier is afkomstig uit vooral het middeloosten, uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland. Vroeger stond de laurierboom symbool voor de overwinning. Daarom werden overwinnaars bekroond met een laurierkroon, gemaakt van laurierbladeren. Denk maar aan het verhaal van Obelix en Astrix waarbij Julius Caesar dan ook altijd een laurierkrans op heeft. Dit werd een lauwerkrans genoemd. Het is goed om te weten dat de term laureaat hiervan afstamt.
Heilzame werking van laurier
Wist je dat laurier ook over vele heilzame eigenschappen beschikt? Laurier is een hele goede oplossing voor luchtweginfecties, griep, sinusitis, bronchitis en keelpijn. Ook om tand- en kiespijn te verhelpen, wordt laurier als sinds den beginne gebruikt.
Verder wordt beweerd dat de kruid ook wordt toegepast om vocht af te drijven, eetlust op te wekken maar ook bij aromatherapie tegen spierverrekkingen en pijnen. Het bewijs is echter nog niet geleverd middels diepgaand wetenschappelijk onderzoek.
Het is goed om te weten dat de laurierboom vaak wordt verward met de laurierkers (Prunus laurocerasus). Deze veel geplante groene struik is familie van de roos en bereikt een hoogte van wel zes meter en heeft zijn oorsprong in Zuid- Europa en Azië.
Uitdrukkingen op laurier gebaseerd:
“op zijn lauweren rusten”
“gelauwerd zijn”
“lauweren oogsten”
Als zinnebeeld nam de christelijke symboliek laurier ook over voor overwinning en onvergankelijkheid.
Bron: Haag-heg.nl