Een kweektafel is een ideale oplossing als jij graag je eigen onbespoten groenten en kruiden kweekt, maar daar niet de ruimte voor hebt. In Nederland kun je jaren op de wachtlijst staan voor een moestuintje en hebben veel woningen geen of een te kleine tuin om daar gewassen in te groeien. Met een kweektafel kun je dat wel, want deze verhoogde plantenbak specifiek ontwikkeld voor het groeien van groenten en kruiden past zelfs op het kleinste balkon en in de smalste tuin. Je kunt er allerlei gewassen in kwijt en op die manier elke dag een soep, saus of thee bereiden met verse kruiden en onbespoten groenten op tafel zetten voor je familie en vrienden.

Wat is een kweektafel?

Kweektafels zijn verhoogde diepe en lange plantenbakken, eventueel meerdere boven elkaar, die je op elke zonnige plek kunt zetten om planten in te kweken. Dat kan naast je voordeur, op je platte dak, op je balkon en in je tuin. Je vult ze met potgrond en plant je zaden. Er zijn maar weinig groenten die je er niet in kunt groeien en eigenlijk kun je er alle kruiden in kwijt. Het is mogelijk om je kweektafel uit te breiden met accessoires om zo een ideale omgeving te creëren voor jouw favoriete planten. Uien, bietjes, peterselie, rozemarijn, tomaten, selderij en prei: het kan allemaal in kweektafels worden gegroeid.

Een ideale opzet voor jou

Een groot voordeel van kweektafels is dat je er een perfecte opzet mee creëert voor jouw omgeving. Heb je een smal balkon, dan kies je voor een kweekrek waarmee je wel vier kweek vakken boven elkaar kunt plaatsen en zo een flinke hoeveelheid van je gerechten met verse producten klaar kunt maken. Wil je bonen of erwten kweken, dan moeten deze ergens tegen op kunnen groeien en planten zoals komkommer en tomaat moeten worden vastgebonden. Voor dit soort groenten kun je investeren in een klimrek. Er zijn wielen waarmee je je kweektafel gemakkelijk verplaatst, extra planken die kunnen worden toegevoegd en verpottafels. Op die manier creëer je in een klein oppervlak een ware moestuin met alles erop en eraan.

Welke gewassen zijn niet geschikt?

Alleen de echt grote gewassen kunnen niet in een kweektafel groeien. Extra grote winterpenen, bijvoorbeeld, gaan soms te diep de grond in. Hetzelfde geldt voor aardappelen. Het is dan beter om kleinere variaties te kiezen, zoals krieltjes en gewone worteltjes. Grote planten, zoals artisjokken en sommige kolen nemen eigenlijk te veel ruimte in. Je kunt er dan maar twee planten in kwijt, terwijl je gemakkelijk vijftig bietjes kweekt. Aardbeien zijn eigenlijk het enige fruit dat geschikt is voor een moestuintafel, omdat ander fruit aan bomen en struiken groeit. Wil je je tafel gebruiken voor het kweken van kruiden, dan is alles mogelijk. Zo lang je de plantjes klein houdt en zich niet laat uitbreiden, kun je er vaste- en eenjarige kruiden in kwijt voor thee, sauzen, soepen en allerlei andere gerechten.

Je kan misschien ook genieten van: