Wie een vijver in de tuin heeft, zal graag zien dat dat water zo schoon mogelijk blijft. Immers; schoon water is belangrijk voor al het leven in en om de vijver. Vissen, maar ook planten en andere organismen hebben baat bij schoon water en door de natuur zo veel mogelijk na te bootsen, creëer je een zo prettig mogelijke omgeving voor alles wat er in de vijver leeft. Maar wat heb je nodig voor een schone vijver? Een paar tips.

De vijverpomp

Stilstaand water is iets wat je in de natuur zelden tegenkomt. Water is vaak in beweging, wat zorgt voor een aanvoer van zuurstof en het wegvoeren van vuil. Een vijverpomp bootst deze situatie na in de vijver. Het zorgt ervoor dat het water steeds in beweging blijft. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er meer zuurstof in de vijver komt, zodat de vissen het gewoon beter hebben. En door bewegend water kunnen afvalstoffen het water ook weer sneller verlaten. Pompen, zoals die van Hozelock, komen in allerlei variaties. De meest gebruikte pompen zijn de pompen die onder water gewoon hun werk doen, maar er zijn bijvoorbeeld ook fonteinpompen. Deze pompen levendigen de vijver een beetje op en zorgen voor een leuk effect.

Vijverfilters
Filters zijn gemaakt om afvalstoffen op te vangen van stromend water. Waar de pomp het water in beweging houdt, vangt het filter de ongewenste vuiligheden op, zodat het water mooi schoon blijft. Wie een complete vijverfilterset koopt, zal alles in een hebben; niet alleen het filter, maar ook een filterpomp en bijbehorende slang. En zorg ervoor dat je deze producten allemaal goed op elkaar afstemt; het liefst hebben ze allemaal dezelfde fabrikant. Alleen dan weet je namelijk zeker dat alles goed bij elkaar past en dat je het maximale uit zowel je pomp als je filter haalt.

Het juiste visvoer

Vissen hebben behoefte aan goed voer en dus is het belangrijk om het voer af te stemmen op je vissen. Heb je koi in de tuin, dan is daar speciaal visvoer voor en hetzelfde geldt voor andere vissoorten. Zorg er bij het voeren voor dat de vissen niet teveel krijgen; wat ze laten liggen gaat namelijk rotten en dat zorgt weer voor vies water. Natuurlijk zal er het nodige uitgefilterd worden, maar door ze simpelweg niet te overvoeren, hou je de vissen in een zo schoon mogelijke omgeving.

Het gebruik van een bacteriestarter

Een bacteriestarter kan je toevoegen aan nieuwe en bestaande vijver, om het biologische evenwicht een beetje te helpen. Het is perfect geschikt voor onderhoud en het zorgt ervoor dat het water in de vijver verrijkt wordt met bacteriën die thuishoren in het water van een vijver. Je voegt deze bacteriestarter toe op een plek waar de bacteriën zich goed kunnen hechten. Denk hierbij aan het filtersysteem, of juist tussen de planten in de vijver. Op die manier krijgt het ecosysteem in de vijver een mooie boost en ben je er zeker van dat je alles hebt gedaan om het water schoon te krijgen – en te houden.

Je kan misschien ook genieten van: