Bosma houtpellets zijn uitstekend geschikt om pelletkachels lekker mee op te stoken, zodat je deze winter er weer heerlijk warm bij zit. Deze kachels doen het uitstekend in het verlagen van de energiekosten en met de hoge gasprijzen van tegenwoordig is dat bijzonder welkom. Maar goed, als je eenmaal de houtpellets in huis hebt, hoe kan je ze dan het beste opslaan? Waar moet je aan denken en wat moet je vooral niet doen? We geven een paar tips, zodat je straks je pellets in uitstekende conditie houdt en niet bang hoeft te zijn dat je kachel extra hard moet werken om vochtige pellets aan de gang te krijgen.

Voor wie ze binnen wil bewaren

Natuurlijk kan je je houtpellets prima binnen bewaren. Het is van belang dat de ruimte waar je ze opslaat vochtvrij is en geen ruimte biedt aan schimmels. Het mag geen verrassing zijn dat vocht en schimmels de grootste vijanden zijn van houtpellets, omdat ze ervoor zorgen dat de pellets een stuk minder makkelijk vlam vatten en na verloop van tijd zelfs onbruikbaar worden. Wie een ruimte heeft waar de pellets goed opgeslagen kunnen worden, kan die maar beter goed gebruiken. Let er dus bij deze ruimte op dat de pellets droog staan – heb je dat in orde, dan zal het verder al een stuk makkelijker zijn om de pellets in goede staat te houden. Als je ze gaat stapelen, doe dit dan met een houten ondergrond. Ze ze niet op steen of zand, dit komt de kwaliteit van de pellets niet ten goede. Door ze te stapelen op een houten pallet, heb je een uitstekende ondergrond, waar de pellets prima op kunnen rusten.

Wie niet de ruimte heeft om de pellets in huis te bewaren, kan er ook voor kiezen om ze in een tuinhuisje neer te zetten. Ook voor dit tuinhuisje geldt; hou hem vochtvrij en zorg ervoor dat de ondergrond geschikt is om pellets op te plaatsen.

Voor wie ze buiten wil bewaren

Houtpellets kunnen ook prima buiten bewaard worden, maar hiervoor moeten wel enkele voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Het is belangrijk om ze in ieder geval goed af te dekken, zodat ze niet nat kunnen regenen. En met afdekken bedoelen we niet alleen dat ze onder een afdakje moeten staan – dat is sowieso een goed idee – maar dat ze echt afgedekt moeten worden met een zeil. Op die manier blijven ze niet alleen droog, maar kunnen vogels er niet op poepen en komt er geen vuil binnen. En wie tape gebruikt om de hoeken helemaal af te dichten, zorgt er ook nog eens voor dat insecten niet de kans krijgen om zich tussen het hout te nestelen. Wie dit goed aanpakt, kan de pellets, net als binnen, vele jaren zonder problemen bewaren. 

Al met al zijn houtpellets prima te bewaren en kan je er vele jaren stookplezier van hebben, mits je ervoor zorgt dat vocht geen kans krijgt en dat ze goed beschermd worden tegen eventuele invloeden van buitenaf.

Je kan misschien ook genieten van: