Bij steeds meer sporten wordt er gekozen om te spelen op kunstgras. Dit omdat het duurzamer is, minder duur in onderhoud en je kunt de velden veel intensiever en onder elke weersomstandigheid gebruiken. Kunstgras heeft een soort vulling nodig, waar rubberkorrels voor gebruikt worden. Maar zijn deze wel veilig?

Waarom rubberkorrels in kunstgras?

Rubberkorrels worden gebruikt als vulling tussen de kunstgrassprieten. Dit kan soms ook zand zijn, maar meestal wordt er gekozen voor rubber. Dit rubber wordt meestal gemaakt van gerecyclede autobanden. Deze mogen niet gestort worden en worden versnipperd.

Kunstgras bestaat bijvoorbeeld uit sprieten van 50 mm. Deze sprieten blijven niet zelf rechtop staan als er een volwassene overheen rent tijdens het voetballen. Om het veld speelbaar te maken, wordt het kunstgras opgevuld met rubberkorrels. Dit zorgt ervoor dat de bal juist rolt, het veld mooi blijft en er slidings gemaakt kunnen worden.

Verschillende toepassingen

Voor elke sport of elk gebruik is een andere soort vulling nodig. Zo worden op een hockeyveld geen rubberkorrels gebruikt, maar vaak zand. Het je een kunstgras gazon in de achtertuin wordt dit gedaan met instrooizand. Bij Mastergrass hebben ze een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten kunstgras, voor verschillende toepassingen.

Als er wordt gekozen voor kunstgras voor in een speeltuin, vraagt die ook weer om andere eigenschappen van het kunstgras. Hier zal bijvoorbeeld eerst valdemping onder gelegd worden, waarboven op het kunstgras product komt te liggen. Dit zal worden in gezand met speciaal zand, wat zorgt dat het niet te snel zal slijten.

Kunstgras laten leggen

Om kunstgras mooi te leggen is er een stappenplan die er gevolgd moet worden. Zo moet je zorgen dat de ondergrond juist en gelijk is, de kantopsluiting past en het bezanden ervan juist gedaan wordt. Je kunt deskundige hulp met kunstgras laten leggen krijgen bij Mastergrass. Dit bespaart je veel tijd en moeite en ben je ervan verzekerd dat het goed gedaan wordt.

Als je het kunstgras laat leggen wil je zeker weten dat het goed gebeurt en je geen fouten maakt. Het zijn professionals die aan alles details denken en het zeker weten mooi afwerken.

Rubberkorrels zo slecht nog niet

Tijdens het sporten is de kans er dat je in contact komt met de rubberkorrels. Dit kan op de huid, als je een wondje oploopt, per ongeluk doorslikken van het rubber of via het inademen van de lucht van het kunstgras met rubber. Er zijn hier een paar stoffen aanwezig die kankerverwekkend zouden kunnen zijn.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sporten op een kunstgrasveld met rubberkorrels niet schadelijk is voor je gezondheid. De aanraking met deze stoffen zijn zo nihil dat het geen effect heeft. 

Alternatieven mogelijk

Bij sommige sporten is er al gekozen om geen rubberkorrels meer te gebruiken, maar te kiezen voor zand. Zand is wel een stukje duurder, dus gaan de kosten voor een club omhoog. Daarom wordt er nog steeds vaak voor rubberkorrels gekozen.

Ook hebben zowel zand als rubber andere eigenschappen en kwaliteiten van het veld. Dit zijn gevolgen die bij de sport en voor de sporter te merken zijn.

Je kan misschien ook genieten van: