Het belang van goede kozijnen


Kozijnen vormen een belangrijk onderdeel van je woning. Ze kunnen bepalend zijn voor zowel het interieur als exterieur. Het is daarom ook erg belangrijk om goed na te denken over de kleur en de vormgeving van je kozijnen. Past de stijl van je kozijnen goed bij de steen van je woning? En hoe komen ze uit in je woonkamer, keuken en slaapkamer?

Naast het uiterlijk van je kozijn is de functie misschien nog wel belangrijker. Of in ieder geval de duurzaamheid. Je moet een keuze maken tussen kunststof en houten kozijnen (je hebt ook nog aluminium . Wat zijn de voordelen van beide en wat zijn de nadelen? Maak een afweging in wat je belangrijk vindt en doe vervolgens een bewuste keuze.

Voordelen en nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof heeft ten opzichte van hout het voordeel dat het weersbestendiger is en dat ze in sommige gevallen duurzamer zijn dan houten kozijnen. Het misverstand dat er echter is, is dat dit altijd opgaat en dat is niet zo. Een kozijn van hardhout gaat tot wel 80 jaar mee, terwijl de levensduur van de meeste kunststof kozijnen 30 tot 50 jaar is. Ook zijn kunststof kozijnen goedkoper is aanschaf. Op de lange duur kan het zijn dat dit prijsverschil eigenlijk nihil is, wanneer je kijkt naar de ‘houdbaarheidsdatum’. Het nadeel van kunststof is dat veel mensen de uitstraling van het kozijn tegenstaat. Tegenwoordig zijn er steeds meer kunststof kozijnen met een houtprofiel, waardoor ook dit nadeel weggenomen kan worden.

Voordelen en nadelen van houten kozijnen

Veel mensen noemen als voordeel van houten kozijnen dat ze meer uitstraling en warmte hebben dan kunststof kozijnen. Zoals hierboven al gemeld gaat dit niet altijd op, omdat er een kunststof kozijn voorzien kan worden van een houtprofiel. De duurzaamheid van een houten kozijn is ook een voordeel, alleen kan een houten kozijn wel meer onderhoud vergen. De kozijnen zijn na een aantal jaren toe aan een nieuw likje verf. Wanneer dit door een professionele schilder uitgevoerd wordt, dan kunnen de kosten flink oplopen. Dat kan dus gezien worden als een nadeel van houten kozijnen.

Waar koopt u uw kozijnen?

Kozijnen Friesland of kozijnen Noord-Holland, het maakt toch niet uit waar u uw kozijnen koopt? Het zal u verbazen dat dit wel zo is. Kijk alleen al naar de grote verschillen in huizenprijzen. Dat verschil werkt ook door in de bouw van een huis en de aanschaf van materialen. Kijk dus goed waar u uw kozijnen aankoopt. Kies zorgvuldig het bedrijf en vergelijk de prijzen. U zult zien dat u honderden euro’s kunt besparen.

Plaatsen van kozijnen

Denk ook goed na over het zelf plaatsen van kozijnen of het laten plaatsen. Het is een specialistisch werk, dus u moet hiervoor wel handig zijn. Ook het vervoeren en verplaatsen van de kozijnen moet met beleid. Gebruik bijvoorbeeld een palletwagen voor zware elementen, zodat u zich niet vertilt en u deze goed kunt verplaatsen.